OM KULTURELT INITIATIV

Foreningen KULTURELT INITIATIV ble stiftet 9. mai 1996 med det formål å fremme kulturelle aktiviteter i Sandefjord. Foreningens spillested de første årene var i Mozarthaven – bakgården i Edgar Ludls Gourmet.

Sommerprogrammene her var svært populære, og besto av én scenisk oppsetning samt en rekke konserter. Hovedfokuset var på klassisk musikk: opera/operetter og kammerkonserter. Mozart og østerriksk musikk og kultur var sentralt, og vi hadde et nært samarbeid med Den Østerrikske Ambassade – noe vi hadde hatt helt siden 1991. Den gang ble det lagd en stor festival i byen i forbindelse med 200-års markeringen av Mozarts død. Besøk fra Mozarteum i Salzburg, operettene Flaggermusen, Den glade enke, Grevinne Mariza var høydepunkter sammen med feiring av Schubert 200 år og Østerrike 1000 år. På bakgrunn av innsatsen for østerriksk musikk og kultur mottok vår kunstneriske leder Det Østerrikske Æreskors for Vitenskap og Kunst i 2001.

Den største suksessen i Mozarthaven var da vi oppnådde det som egentlig skulle være umulig: å få rettighetene til en scenisk framføring av Porgy and Bess i forbindelse med George Gershwins 100-års jubileum i 1998. Den aller første Bess fra 1935 – Anne Brown – var den som fikk tillatelsen gjennom Gershwin-familien, og som sto for regien av forestillingen. Hele bakgården ble bygd om til Catfish Row, og publikum ble som innbyggere i denne slitte fiskerlandsbyen.

I 2002 utvidet foreningen spilleperiode i sin iver over å få til aktivitet på Hjertnes Amfi. Utescenen hadde stått så godt som ubrukt siden Hjertnes var ny i 1975. Midtsommer festkonsert het den nye satsningen, og det første året feiret vi Richard Rodgers 100-års dag med konserten Rodgers & Hammerstein Gala Concert. Begeistringen var stor, og allerede første året måtte vi sette opp to konserter samme dag. Midtsommer festkonserten har inneholdt mange spennende prosjekter som fremførelse av en del melodier fra Phantom of the opera i et samarbeid med New York Pops Orchestra, Show Boat in Concert og Cole Porter Celebration Concert. Det største begivenheten var da selveste Dame Kiri Te Kanawa var solist sammen med Thomas Ruud i 2011.

I forbindelse med Mozart 250-års jubileum i 2006 satset vi for fullt, og arrangerte opera og konserter gjennom hele året. Vi fattet også stor interesse for Midtåsen som kulturarena allerede i 2007 da prakteiendommen ble åpnet for allmenheten. Midtåsen barnefestival ble dannet som den eneste barne/familiefestival i landet som er tuftet på klassisk musikk og temaer. Flere nye typer konserter ble resultatet av den inspirasjon vi fikk på eiendommen. Kulturelt Initiativ er den institusjon som har gjort mest for å utvikle Midtåsen som kulturarena – nå straks gjennom hele 500 forestillinger. Vi er stolte av det og ønsker fortsatt å videreutvikle vårt konsept der. I 2015 endret vi derfor navnet på vår sommerfestival til Midtåsen kulturfestival. Vi arbeider stadig for å videreutvikle Midtåsen som en fyrtårnsarena for klassisk musikk i regionen – og Midtåsen barnefestival som en fyrtårnsfestival i presentasjon av klassisk musikk for barn, unge og familier på landsbasis.

Det er en stor ære for oss at Kulturelt Initiativ ble utnevnt til partner til den internasjonale festivalen BTHVN2020 og med Beethoven-Haus i Bonn og De Forente Nasjoner i anledning Pastorale-prosjektet på Verdens miljøvernsdag. En feiring av mesterens 250-års jubileum gjennom TO BEethoven – or not TO BEethoven startet i verdens første og eneste sansekirke, Tomaskirken på Signo i Andebu, den 29. januar 2020 og besto av hele 53 konserter i hans ånd gjennom hele året. Situasjonen rundt Corona-pandemien gjorde at vi fremdeles har noen godbiter til gode – men slik vil det vel kanskje alltid være rundt de største mesterne?

Foreningen Kulturelt Initiativ har en medlemsgruppe på nærmere 250 medlemmer og et svært godt samarbeid med det regionale næringsliv, offentlige instanser og stiftelser/fond. Alle gleder seg til å presentere et program for 2024 bestående av nærmere 50 forestillinger.

Kultur er limet i samfunnet – og svært viktig i dagens verdenssituasjon. Bli med oss på å bygge dette videre – vær en

KULTURVENN

og inviter med deg gode venner på de herligste opplevelser!

Kulturelt Initiativ i kulturallianse med:

Jotun
Odd Gleditsch
Sandefjords Blad
Jotron
Einar Abrahamsen
Hvallfangstens hus
Leo Invest AS
CSD
Sandefjord kommune
Sparebankstiftelsen DNB - Dextra
Vestfold og Telemark fylkeskommune
Anders Jahres Humanitære stiftelse
Den tyske ambassade

Scandic Park Sandefjord – Unike Hoteller

Styret i Kulturelt Initiativ:

Nina Flasnes, styreleder
Solveig Simonsen Øien
Bente Syvertsen
Finn Røijen
Thomas Haugland Hansen
Dag Nilssen, kunstnerisk leder

BLI MEDLEM I KULTURELT INITIATIV

Som medlem i Kulturelt Initiativ oppnår du gode medlemsfordeler under festivalen i juli. Ta gjerne kontakt med oss på kultint@gmail.com eller i kontaktskjema under. Som medlem er du også med på å støtte de kulturelle initiativene i årene som kommer.

Kontakt oss

Skjermbilde 2018-03-23 kl. 15.36.42