MIDTÅSEN KULTURFESTIVAL

Konserten Måneskinnssonaten har blitt en svært populær tradisjon under festivalen på Midtåsen – og hvert år starter konserten med den velkjente førstesatsen fra sonaten. 5. juli i år gjør vi også det, samt serverer dere et utsøkt knippe med det beste av måneskinns-, kvelds- og sommersanger fra den klassiske musikkverdenen, musikaler og herlige sanger og viser. Alt framført av sangerne Désirée Baraula, Gro Bente Kjellevold, Ingvild G. Loen, Mathilde S. Marjavara, Silvia Moi, Jørgen Backer, Magnus D. Kjeldal, Magnus Staveland og pianist Ivar Anton Waagaard. Siden Beethoven elsket de franske idealer får Debussys Clair de lune sin velfortjente plass i starten av andre avdeling. Konserten starter i beste sommerkveldstid – kl. 21.00 – og varer tradisjonen tro i et par timer. Vi skal ikkje sova bort sumarnatta!

I dette spesielle året ønsker vi også å gjøre et kjempestunt: VI VENTER PÅ FULLMÅNEN!

Når fullmånen står rett over fjorden og farger denne i gull, ved 01-tiden, spiller Tor Espen Aspaas alle 3 satsene av Måneskinnssonaten – i den mest praktfulle scenografi, lyssetting og utsikt! EN “ONCE IN A LIFETIME–OPPLEVELSE”!

Beethovens opus 1 nr. 1 er et perfekt åpningsnummer i konserten med Grieg Trio den 7. juli. I tillegg spiller de den storslåtte Trio opus 97 – Erkehertugen. Schostakovitsj var en stor beundrer av Beethoven – og det passer derfor utmerket å spille hans flotte Trio nr. 1 opus 8 ved siden av Beethovens to verk. Grieg Trio ble dannet i 1987 og er et av landets ledende kammermusikkensembler. Sølve Sigerland, fiolin, Ellen M. Flesjø, cello, og Vebjørn Anvik, klaver, har vunnet en rekke priser og turnert i store deler av verden.

Den 9. juli slutter de to fremragende unge strykerne Sonoko Miriam Welde, fiolin, og Eivind Holtsmark Ringstad, bratsj, seg til Grieg Trio i konserten Schhh! Klaverkvintett! Schhh! er ikke ment som en hysjing, men indikerer at de to kvintettene som fremføres er komponert av Schostakovitsj – op. 57 i g-moll – og Schumann – op. 44 i Ess-dur. Sonoko Miriam Welde vant i sin tid Virtuos på NRK, studerer for tiden i Berlin og har spilt ved en rekke internasjonale festivaler – både som solist og kammermusiker. Eivind Holtsmark Ringstad var vår Fokusmusiker for to år siden. Han har også vunnet Virtuos og ble den første norske vinneren av Eurovision Young Musicians. BBC knyttet ham til seg som sin New Generation Artist i perioden 2016 – 2018.

Hammerklaver og cello er tittelen på konserten i Midtåsen skulpturpaviljong den 11. juli. Tor Espen Aspaas trakterer Beethovens instrument. Sammen med Kjersti Rydsaa på cello framfører de de to første sonatene for cello og klaver av Beethoven – op. 5 nr. 1 og 2 fra 1796. Aspaas er professor ved Norges musikkhøgskole og skriver på en doktoravhandling om Beethovens improvisasjonskunst. Rydsaa er en ettertraktet kammer- og orkestermusiker, og sammen har de vært kunstneriske ledere for Vinterfestspill i Bergstaden i flere perioder – sist gang ved 20-års jubileet i 2019.

Man skal lete lenge etter mer beroligende og meditativ musikk enn Beethovens langsomme satser. Årets Silence Concert er derfor viet hans verker. Stille konserter med fokus på en mann som var døv? Det gir anledningen en svært spesiell dimensjon. Bildet av Beethoven liggende klistret inntil sitt hammerklaver for om mulig å høre noen toner er et bilde som aldri viskes bort. Derfor er også hammerklaveret sentral i disse konsertene – og ikke minst hammerklaverets Grand Old Lady, Liv Glaser. Liv Glaser framfører to langsomme satser fra klaversonatene, og har med seg den unge fiolinisten Edvard Erdal i to langsomme satser fra fiolinsonatene. Erdal er konsertmester 2 i Den Norske Operas Orkester og medlem av strykekvartetten Opus13. Rolig musikk av Beethoven i rammene av Knut Steens marmorskulpturer, i pakt med naturen og universet – en stor meditativ anledning som kan oppleves 12., 18. og 19. juli.

Det er ingen tvil om at vi i år har fokus på Wienersk gullalder! I tillegg til Beethoven så tilhører i høyeste grad Mozart og Schubert også til i denne fantastiske perioden. Beethovens An die ferne Geliebte regnes som den første sangsyklusen som ble komponert, og her presenteres den i godt selskap med utdrag fra blant annet Schuberts Winterreise og frittstående sanger av Mozart. Søndagskvelden den 12. juli blir en hyllest An die Musik med sangerne Jørgen Backer, Magnus Staveland, Gro Bente Kjellevold, Invild G. Loen, Silvia Moi, fiolinisten Edvard Erdal og pianistene Ivar Anton Waagaard og Tor Espen Aspaas.

Hemsing og Aspaas tar oss med på en reise Fra Beethoven til Myllarguten den 16. juli. Ragnhild Hemsing er den eneste norske musikeren som er blitt tildelt Beethoven-Ringen – en årlig pris som deles ut av Bürger für Beethoven i Bonn. Beethoven war ein Rheinländer – og Myllarguten var en mester i Reinlendere, noe Ragnhild Hemsing gir gode eksempler på ved å spille både fiolin og hardingfele. Med godt tonefølge av Tor Espen Aspaas på klaver kan vi glede oss til musikk av Beethoven, Grieg og tradisjonelle slåtter.

Det er alltid en fryd å presentere nye, unge fremadstormende musikere under Midtåsen kulturfestival – i år en hel kvartett. Opus13 består av primarius Sonoko Miriam Welde, Edvard Erdal, fiolin, Michael Grolid, bratsj og Daniel Thorell, cello, og er oppkalt etter Felix Mendelssohns lidenskapelige strykekvartett i a-moll. Michael Grolid er student ved Karajan-akademiet i Berlin og Daniel Thorell går på diplomstudium på Norges musikkhøgskole og er med i cellisten Gautier Capuçons Classe d’Excellence. Den 17. juli framfører de i tillegg til sin «tittelmelodi», Joseph Haydns strykekvartett op. 20 nr. 2 og Beethovens op. 135.

Tradisjonen tro blir det også i år Operetteaften i Arnebergstuen på Midtåsen – den 8. juli – og Fransk aften i Bankettsalen på Scandic Park Sandefjord på den franske nasjonaldagen den 14. juli! Svært mange setter pris på tilbudet om en aften med flotte 5-retters menyer fra kjøkkensjefene på Park Hotel og Unike Hoteller – og med god underholdning fra våre sangere og pianist mellom hver rett. Så populært er det blitt, at vi nå opererer med venteliste til begge temakveldene denne sommeren.

CAFéKONSERTER

Ved de daglige Cafékonsertene som finner sted på terrassen foran villaen kl 12.00 i perioden 7. – 19. juli (unntatt mandag 13. juli), underholder 4 konsertgrupper. Våre sangere og pianister deler på disse konsertene. I tillegg spiller fire svært talentfulle ungdommer som er valgt ut til å være Årets talenter. De deltar i hver sin Cafékonsert-gruppe. I år har vi gleden av å presentere Rebecca Nøstrud Isaksen, fiolin, fra Larvik, Sina Lauvålien, bratsj, Jakob Bjønnes, klaver, og Samuel Sabbah, klaver, alle tre fra Sandefjord – og du kan oppleve hver av dem hele 3 ganger under festivalen.

Vi gleder oss også til å videreutvikle samarbeidet med Unike Hoteller og ser fram til å skape et felles, bredt kulturelt tilbud til glede for alle – gjennom totalt 36 forestillinger. Her er det bare å nyte fra øverste hylle!

Café-delen av Cafékonserten koster kr 100,-. For denne prisen kan man velge mellom: kake/kaffe, kake/mineralvann, et glass vin/øl – eller få kr 100,- i fratrekk på regningen dersom man ønsker å nyte en av de herlige lunsjrettene som serveres. Konsertdelen er gratis for alle medlemmer av KI – og for barn og unge under 18 år. For de som ikke er medlemmer av KI koster konsertdelen kr 100,-.

 

Se årets festivalprogram her:

Kulturelt Initiativ i kulturallianse med:

GENERALSPONSOR:

Odd Gleditsch

HOVEDSPONSORER:

Jotun
Rusken
Einar Abrahamsen
Andebu Sparebank
Jotron
Hvallfangstens hus
Thor Dahl
Dukken 3
Sandefjords Blad
Skagerak Energi

SAMARBEIDSPARTNERE:

Sandefjord kommune
Sparebankstiftelsen DNB - Dextra
Vestfold og Telemark fylkeskommune
Anders Jahres Humanitære stiftelse
Kulturrådet

Den Tyske Ambassade – Den Østerrikske Ambassade – Scandic Park Sandefjord

CSD Sealing & Protecting Systems AS – Unike Hoteller – bk

Kontakt oss

Skjermbilde 2018-03-23 kl. 15.36.42