MIDTÅSEN KULTURFESTIVAL: 7. JULI TIL 21. JULI

Det er en fryd å kunne presentere kammermusikk i de rammene vi har på Midtåsen. Arnebergstuen med de storslåtte gobelinene i pakt med Arnebergs arkitektur gir en intimitet og atmosfære som kler den mest praktfulle musikk. Vi fristet Christian Ihle Hadland med at han kunne få foredra Beethoven på en «fiin gammel dame» av et Steinway-flygel – og han var ikke vanskelig å be! Ihle Hadland er én av våre topp, internasjonale pianister og har en utrolig stor spennvidde i sitt repertoar. Han lager en knallåping av årets sesong med musikk fra de to Wienerskolene. Den første med Beethovens siste klaversonate fra 1822 – og den andre med Schönberg og Alban Bergs klavermusikk fra 1909. I tillegg byr han på den svært vakre 2. klaversonaten til Carl Maria von Weber fra 1816. Kontrasterende, spennende og engasjerende åpningskonsert den 7. juli!

Denne sommeren vil hele 9 sangsolister glede oss gjennom en rekke konserter og forestillinger. Sopranene Silvia Moi, Beate Mordal, Stephanie Lippert Djupvik og Ingvild G. Loen; mezzoene Désirée Baraula og Mari Askvik; og herrene Håvard Stensvold, Mads Wighus og Hallvar Djupvik. Alle disse sangerne er med når pianist Ivar Anton Waagaard inviterer til Amerikansk Gullalder II. Få pianister har et så vidt spekter med repertoar – og foredrar så fint om dette – som Waagaard. Vi minnes med stor entusiasme da han i fjor presenterte Bernstein og Gershwin i en mer enn overfylt Arnebergstue. Den 10. juli presenterer han og de utmerkede sangerne musikken til Cole Porter, Irving Berlin og Jerome Kern.

Det fortelles at Mozart var ivrig på å spille kjeglespill. Sammen med venner frydet han seg med dette – men kjedet seg da det ikke var hans tur til å kaste. Derfor komponerte han mens han ventet. Et flott resultat er blant annet hans Kegelstatt trio Kv 498. Klarinetten ble veldig populær på denne tiden – ikke minst på grunn av musikeren Anton Stadler – og Kegelstatt trioen var det første verket som ble komponert for den uvanlige besetningen klarinett, bratsj og klaver. I konserten Trio med kjeglespill og Mozart framføres dette verket sammen med Schumanns Märchenerzählungen, Kurtags Hommage á R. Schumann og Piano Trio av Francaix. Den 12. juli er klarinettisten Pierre Xhonneux fra Oslofilharmonien; bratsjist er fjorårets fokusmusiker Eivind Holtsmark Ringstad og pianist Thormod Rønning Kvam.

Under fullmånen søndag den 14. juli er alle de nevnte sangerne og Waagaard med i årets utgave av Måneskinnssonaten i parken på Midtåsen. En gyllen anledning til å stifte nærmere bekjentskap med våre sangere og utvide repertoaret av herlig musikk og sang som er komponert til månens, kjærlighetens og sommerkveldenes ære! Kan det bli bedre enn å sitte der oppe på byens tak og nyte den praktfulle musikken sammen med utsikten over byen og fjorden mens man venter i håpet om en klar himmel med månen i all sin prakt?

Engegårdkvartetten er en av landets fremste, internasjonale ensembler.  Kvartetten består av fiolinistene Arvid Engegård og Alex Robson, bratsjisten Juliet Jopling og cellisten Jan Clemens Carlsen. De turnerer både nasjonal og internasjonal, og har gitt ut en rekke CD-innspillinger.  Tirsdag den 16. juli spiller de et program som viser hva som ble komponert i den klassiske musikkens hovedstad, Wien, over en periode på nærmere 100 år. Siden vi venter på Beethoven denne sesongen så frister de oss med mesterens strykekvartett nr 6 opus 18. Deretter skal vi få nyte Weberns Langsamer Satz før de avslutter med Brahms kvartett i B-dur opus 67…….. i rammene av Arnebergstuen.

Den nye generasjon solister – New Generation Artists som BBC kaller dem – gir oss de resterende kammerkonsertene. Både Christian Ihle Hadland og Eivind Holtsmark Ringstad har vært representanter for BBCs internasjonale program, og Ringstad var jo vår Fokusmusiker under fjorårets festival. Årets Fokusmusiker er Ludvig Gudim. Han studerer i klassen til en av verdens absolutte enere på fiolin – Itzak Perlman – på Julliard School of Music i New York. Nylig vant Gudim en solistkonkurranse i New York, og vi gleder oss til å presentere ham for dere både under Midtsommer festkonserten den 22. juni og på Midtåsen. Den 18. juli kommer både Ringstad og Gudim, og de har med seg cellisten Mirjam Kammler og pianisten David Meier i konserten SB – inspirasjon fra Beethoven. Schubert og Brahms var sterkt påvirket av Beethoven, noe musikerne vil presentere gjennom Schuberts Trio Sats i B-dur, Brahms Klaverkvartett i g-moll og mesterens egen Stryketrio opus 9 nr 3 – som Beethoven faktisk komponerte da han var like gammel som disse unge strykerne er nå.

De unge strykerne gir oss også årets serie av Silence Concerts. Ringstad spiller musikk av Kvandal – som i år feires med 100 års fødselsdag – og Stravinsky, og sammen med Gudim blir det herlig Mozart i Duo for fiolin og bratsj. Lørdagene 13. og 20. juli.

Det andre settet med meditative konserter – søndag 14. og 21. juli – er viet J. S. Bach. Gudim byr på Chaconne for solo fiolin og Kammler spiller én av Bachs berømte suiter for solo cello.

De daglige Cafékonsertene finner sted på terrassen foran villaen kl 12.00 i perioden 9. – 21. juli (unntatt mandag 15. juli) Fire konsertgrupper bestående av våre sangere og pianister deler på disse konsertene. I tillegg spiller to svært talentfulle ungdommer som er valgt ut til å være Årets talenter. De deltar i hver sin Cafékonsert-gruppe. I år har vi gleden av å presentere Rebecca Nøstrud Isaksen, fiolin, fra Larvik og Jakob Bjønness, klaver, fra Sandefjord.

Vi gleder oss også til å videreutvikle samarbeidet med Unike Hoteller under ledelse av Morten Christensen. Vi ser fram til å skape et felles, bredt kulturelt tilbud til glede for alle – gjennom totalt 36 forestillinger. Her er det bare å nyte fra øverste hylle!

Vi gleder oss til å lage et godt miljø rundt alle aktivitetene på Midtåsen i sommer sammen med dere som er våre mest trofaste gjester. Derfor håper vi at dere blir med når vi i år fortsetter med en Pre-talk før hver av kammerkonsertene i Arnebergstuen – og ikke minst når alle aktørene ønsker å mingle med dere etter de flotte opplevelsene.

Dette vil vi komme nærmere tilbake til når festivalen nærmer seg. En drikkeenhet er inkludert i billettprisen på kveldskonsertene i Arnebergstuen.

Tradisjonen tro blir det selvfølgelig Fransk aften i Bankettsalen på Scandic Park Sandefjord og Operetteaften i Arnebergstuen på Midtåsen! Svært mange setter pris på tilbudet om en aften med 5-retters meny og med god underholdning fra våre sangere mellom hver rett. Så populært er det blitt, at vi nå opererer med venteliste til begge temakveldene denne sommeren

Kulturelt Initiativ i kulturallianse med:

Vestfold fylkeskommune
Sparebankstiftelsen DNB - Dextra
Sandefjord kommune
Sandefjord blad
Rusken
Kulturrådet
Jotun
Bk Grafisk
Anders Jahres Humanitære stiftelse

Einar Abrahamsen AS,  Odd Gleditsch AS, DUKKEN 3 AS, CSD Sealing & Protecting Systems AS, Scandic Park Sandefjord, Unike Hoteller,  Hvalfangstens Hus AS, Norli bokhandel, Carlsen Fritzøe

Kontakt oss

Skjermbilde 2018-03-23 kl. 15.36.42