HØSTFESTIVAL 2023

Fredag 6. oktober kl. 18.30 møter strykekvartetten Opus13 pianisten Håvard Gimse.

Opus13 imponerte stort da de ble prisvinnere i Banff International String Quartet Competition 2022 – noe som ble starten på en internasjonal karriere for dem. I 2022 mottok de også Equinors klassiske musikkstipend – et stipend som tidligere er gitt til kvartettens primarius, Sonoko Miriam Weldes videreutvikling som fiolinsolist. Håvard Gimse er en av våre mest meriterte musikere – så det blir litt mye å liste opp hans mange priser og utmerkelser.

Konserten starter med musikk av to av Den første wienerskoles komponister – strykekvartettens far, Joseph Haydn, og hans Kvartett opus 76 nr. 2, Kvintkvartetten, og Ludwig van Beethovens helt utrolig Grosse Fuge opus 133. Etter pause blir Gimse med i ensemblet i en av de helt store klaverkvintettene, komponert av den som virkelig ønsket å ta opp arven etter Beethoven – Johannes Brahms – og hans opus 34 i f-moll. Just breathtaking – and not to be missed!

Lørdag 7. oktober kl. 18.00 byr vi på en herlig kontrast til fredagens store opplevelse i konserten Kornstad og Andsnes! Håkon Kornstad er en prisbelønt jazzmusiker og lovpriset for sitt saxofon-spill av kritikere verden rundt. Han har også en Master fra Operahøgskolen i Oslo som en utmerket tenorsanger. Han kombinerer de to stilartene med en sjelden musikalsk innsikt. Med entusiasme husker vi alle hans «samspill» med Jussi Bjørling – for anledningen på Håkons medbrakte steinkake og sveivegrammofon – under fjorårets Midtåsen kulturfestival. Genialt! Denne gangen musiserer han sammen med Ingrid Andsnes på klaver. (Ja, det er søsteren!) Hun er anerkjent for sine flotte klassiske tolkninger – og er ettertraktet nasjonalt og internasjonalt som både solist og kammermusiker.

Sammen har de utarbeidet en deilig meditativ konsert kalt «I stilla» – en konsert for å stilne tankene og la oss føres inn i et åpent og nytt musikklandskap med klanger fra den klassiske musikken og jazzen. Utgangspunkt tar de i den spanske komponisten Federico Mompous Musica Callada – som kan oversettes med det stille i musikken. Eller fra den musikken man hører fra stillheten i seg selv. Mompous musikk er inspirert av de franske impresjonistene, virker improviserte – og inviterer nettopp til det. Det er da musikerne er i sitt ess!

Ingrid Andsnes har vunnet Janacek-prisen under Rudolf Firkusny-konkurransen i Praha – noe som fører oss elegant videre til konserten

Søndag 8. oktober kl. 18.00 hvor Opus13 åpner med Leos Janaceks Strykekvartett nr. 1, Kreutzer Sonaten. Og da er jo forbindelsen til fredagens konsert med Beethoven åpenbar. Hørt om Caroline Shaw? Eller hørt komposisjonene hennes? Hun var i 2014 «inaugural music fellow» ved Dumbarton Oaks – prakteiendommen på utsiden av Washington. Verket Plan & Elevation ble komponert, inspirert av hennes favorittsteder på anlegget – som bøketreet, staudebedet og oransjeriet…

Hele festivalen avsluttes med ett av verkene som hører med i kategorien: det vakreste som noen gang er komponert! Denne gangen Schuberts Strykekvintett i C-dur D. 956 – den med to celli. Og når Opus13 da får med seg Amalie Stalheim på laget, så er det bare å fryde seg! Stalheims karriere bringer henne til de mest spenstige orkestre og festivaler på kontinentet og i hele Norden. Hun har vunnet både den svenske og norske solistprisen og samarbeider med flere komponister om nye verk for cello og orkester.

Billettene á kr. 375,-/100,- (barn/unge under 20 år) + avg. kan kjøpes på hjertnes.no

ABONNEMENTER:
Alle 3 konsertene for prisen av 2 – kr. 750,-/200,- (barn/unge under 20 år)
2 konserter for kr 600,-/175,- (barn/unge under 20 år)
Kan bestilles på kultint@gmail.com

Kulturelt Initiativ i kulturallianse med:

HOVEDSPONSORER:

Jotun
Odd Gleditsch
Rusken
Jotron
Einar Abrahamsen
Hvallfangstens hus
Leo Invest AS
Sandefjords Blad
CSD
Bk Grafisk

SAMARBEIDSPARTNERE:

Sandefjord kommune
Sparebankstiftelsen DNB - Dextra
Vestfold og Telemark fylkeskommune
Anders Jahres Humanitære stiftelse
Kulturdirektoratet
Den Østerrikske Ambassade

Scandic Park Sandefjord – Unike Hoteller

Kontakt oss

Skjermbilde 2018-03-23 kl. 15.36.42