BEETHOVEN 250 ÅR!

Høstsesongen starter i Andebu kirke den 30. august. Det er et historisk sus over middelalderkirken som ble bygget allerede rundt år 1100. Sett fra vår side er det spesielt interessant at kirken var en valgkirke i forbindelse med Riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814 – i beste Beethoven-tid. Beethovens stryketrioer opus 9 ble komponert i tiden 1797/98 – på den tiden da Jean Baptiste Bernadotte var Frankrikes ambassadør i Wien. Han hadde da omgang med Beethoven – og som en følge av det som skjedde på Eidsvoll ble han den første konge av Norge-Sverige – Kong Carl Johan. Interessant perspektiv!?

Franz Schubert ble født i 1797, men han og Beethoven traff hverandre aldri – dessverre. Schuberts ensatsige stryketrio ble komponert i 1816. Opp mot disse to wienerklassiske komposisjonene ønsker Ssens Trio å framføre et verk som er komponert for trioen i 2017: Haflidi Hallgrimssons Stryketrio opus 54. Eteriske klanger som kanskje har ligget i kirkerommet siden år 1100? Ssens Trio består av Sølve Sigerland, fiolin, Henninge Båtnes Landaas, bratsj, og Ellen Margrete Flesjø, cello.

Den 20. september kommer Solister fra Oslofilharmonien til Hjertnes kulturhus. De framfører blant annet det verket som var det mest populære kammermusikkverket i Beethovens egen tid – Septett opus 20 i Ess-dur fra år 1800. Det var tilegnet Keiserinne Maria Theresa. Elise Båtnes, fiolin, leder et ensemble bestående av solistene Henninge Båtnes Landaas, bratsj, Louisa Tuck, cello, Kenneth Ryland, kontrabass, Leif Arne Tangen Pedersen, klarinett, Per Hannisdal, fagott og Inger Besserudhagen, horn. Beethoven i den heroiske toneart er spenstig. Med varighet som en symfoni – og én musiker på hver stemme – setter det fokus på instrumentenes egenart og solistenes utrolige dyktighet.

Engegårdkvartetten gir oss en hel kammermusikkhelg i Hjertnes kulturhus med 3 konserter fra 9. til 11. oktober. Ensemblet ble startet i 2006 og ble raskt et av de mest ettertraktede kammerensemblene i landet. De høstet tidlig internasjonal anerkjennelse, og har vært med på å skape gode og tette bånd til en rekke internasjonale utøvere gjennom sine opptredener ved de fineste konsertlokaler og festivaler i Europa. Kvartetten består av Arvid Engegård og Alex Robson, fiolin, Juliet Jopling, bratsj og Jan Clemens Carlsen, cello. De inviterer til strykekvartetter av Haydn, Beethoven og OLLI Mustonen samt strykekvintetter av Mozart og Brahms hvor Eivind Holtsmark Ringstad, bratsj, slutter seg til ensemblet. Kammermusikere og -musikk på høyeste internasjonale nivå! Eivind Holtsmark Ringstad gjør nå internasjonal karriere etter at han vant Eurovision Young Musician og ble tatt ut som BBCs Young Generation Artist.

Det å krone den store feiringen med mesterens 9. symfoni – Ode til gleden! – på selve 250-års dagen var en glitrende idé. Solister, orkester og 250 ungdommer skulle i sluttsatsens jubelbrus forkynne budskapet og håpet om at Alle Menschen werden Brüder – alle mennesker er som brødre, og godt forlikte! Grunnet Covid-19 må denne begivenheten dessverre utsettes til fødselsdagen i 2021. MEN – det blir bursdagsfeiring på Hjertnes den 16. desember i år, og programmet presenterer mennesket Beethoven og utviklingen av komposisjonene hans gjennom herlige kammermusikalske verk – fra 1793 til 1826.

Utover vinteren og våren 2021 kommer Oslo Strykekvartetts konsert, Vårsonaten i Stokke kirke søndag den 9. mai, B32 – med samtlige 32 klaversonater med Tor Espen Aspaas i pinsen 21. – 24. mai – og på Verdens miljøverndag den 5. juni både miljøvandringen B 3 K for den yngre generasjon og Pastorale-prosjektet. Miljøvern har fått en ny dimensjon gjennom det vi opplever nå.

TO BEethoven – or not TO BEethoven blir dermed en festival som strekker seg over to år. Den avsluttes symbolsk sett meget sterkt med miljøvernsdagen, med besøk av musikere fra Beethovens to byer – Bonn og Wien – under Midtåsen kulturfestival i juli 2021 og til slutt med den storslåtte 9. symfonien på selve 251-års dagen. FREUDE!

Vi tror virkelig på TO BE – og håper våre nye planer fjerner alle muligheter for – or not TO BE!

Programmet

SØNDAG 30. AUGUST

Ssens Trio
Beethoven, Schubert, Hallgrimsson
Andebu kirke kl 18.00

SØNDAG 20. SEPTEMBER

Solister fra Oslofilharmonien
Beethoven Septett, Martinu etc.
Hjertnes kulturhus, sal 1 – kl 18.00

FREDAG 9. – 11. OKTOBER*

Engegårdkvartetten og Eivind H. Ringstad
Strykekvartetter og kvintetter
Beethoven, Mozart og Brahms etc.
Hjertnes kulturhus, sal 1

LØRDAG 14. NOVEMBER

Oslo Filharmoniske Orkester
Skjebnesymfonien etc.
Utsatt til den 19. november 2021

ONSDAG 16. DESEMBER
250-ÅRS BURSDAGSKONSERT

Klavertrio opus 1, nr.1 – 1. sats
Klaversonate nr. 1 – 1. og 4. sats og
Klaversonate nr. 32 – 1. sats
An die ferne Geliebte
Rondo fra fiolinkonsert
Cavatine og Finale fra strykekvartett nr. 13
etc.

Christian Ihle Hadland, klaver
Magnus Staveland, tenor
Engegårdkvartetten:
– Arvid Engegård, fiolin
– Sara Chen, fiolin
– Juliet Jopling, bratsj
– Jan Clemens Carlsen, cello
Rebecca Nøstrud Isaksen, fiolin
Jakob Bjønnes, klaver

Hjertnes kulturhus, sal 1 – kl. 19.00

Kulturelt Initiativ i kulturallianse med:

GENERALSPONSOR:

Odd Gleditsch

HOVEDSPONSORER:

Jotun
Rusken
Einar Abrahamsen
Andebu Sparebank
Jotron
Hvallfangstens hus
Thor Dahl
Dukken 3
Sandefjords Blad
Skagerak Energi

SAMARBEIDSPARTNERE:

Sandefjord kommune
Sparebankstiftelsen DNB - Dextra
Vestfold og Telemark fylkeskommune
Anders Jahres Humanitære stiftelse
Kulturrådet

Den Tyske Ambassade – Den Østerrikske Ambassade – Scandic Park Sandefjord

CSD Sealing & Protecting Systems AS – Unike Hoteller – bk

Kontakt oss

Skjermbilde 2018-03-23 kl. 15.36.42