BEETHOVEN 250 ÅR!

Ludwig van Beethoven er et av de største musikalske genier verden noen gang har sett. Han ble født i Bonn den 16. desember 1770, og fra Beethoven-Haus – huset der han ble født – ledes nå den store internasjonale festivalen BTHVN2020. Vi presenterte vår helårige festivalplan for ledelsen i Bonn allerede i 2017, og er stolte over å være utnevnt som én av BTHVN2020s internasjonale partnere.

Beethoven led den verste skjebne en komponist kan oppleve – han ble døv.

Symboleffekten ved at åpningen av vår festival finner sted i verdens første og eneste sansekirke – Tomaskirken på døvesenteret Signo i Andebu – blir derfor meget sterk. I kirken er det bygd inn 54 vibrasjonselementer i gulvet slik at man kan føle musikkens vibrasjoner – på sammen måte som Beethoven må ha gjort. Her tilrettelegger vi for en presentasjon av mesteren og hans musikk for de døve og døv/blind-fødte beboerne samt for vårt trofaste publikum. Konsertforedraget er bygd rundt Appassionata-sonaten og perioden 1802 -1804 – tiden da Beethoven erkjente overfor seg selv at han ble døv og skrev sitt Heiligenstadt testamente.

Gjennom hele året vil de fremste norske, internasjonale solister, kammerensembler og orkestre gi oss Beethoven på sitt beste. En rekke av de gode, regionale utøverne og unge talenter deltar også, og sprer en herlig entusiasme i vårt nærmiljø. Samarbeidet med Bonn og Wien gir festivalen et ekstra internasjonalt preg!

Planen var: Festivalen avsluttes like symbolsk sterkt som den startet. På selve 250-års dagen vil 250 ungdommer fra regionens Musikk/Dans/Drama-linjer framføre Beethovens 9. symfoni sammen med 4 topp, profesjonelle sangsolister og Vestfold symfoniorkester. Det er de unge som skal ta verden og kulturlivet videre – derfor setter vi dem i høysetet! Når soli, kor og orkester i sluttsatsens jubelbrus forkynner: Alle Menschen werden Brüder – alle mennesker er som brødre og godt forlikte – så gir det virkelig et håp for framtiden!

Så kom Corona-pandemien – og forårsaket at alle planer måtte justeres. Liv og helse er det viktigste! I en svært utfordrende tid bestemt vi oss for at vi ikke ville avlyse noen arrangementer – vi utsetter alt og lar musikere og vårt publikum beholde de gode jobbene og opplevelsene. De kommer bare litt senere. Og de er verdt å vente på!

Dermed blir Ode til gleden! – den 9. symfonien – omdreiningspunktet i den store festivalen. Utover vinteren og våren 2021 kommer Oslo Strykekvartetts konsert, Vårsonaten i Stokke kirke søndag den 9. mai, B32 – med samtlige 32 klaversonater med Tor Espen Aspaas i pinsen 21. – 24. mai – og på Verdens miljøverndag den 5. juni både miljøvandringen B 3 K for den yngre generasjon og Pastorale-prosjektet. Miljøvern har fått en ny dimensjon gjennom det vi opplever nå.

TO BEethoven – or not TO BEethoven ble dermed en halvannen års festival. Den avsluttes symbolsk sett meget sterkt med miljøvernsdagen og besøk av musikere fra Beethovens to byer – Bonn og Wien – under Midtåsen kulturfestival i juli 2021.

Vi tror virkelig på TO BE – og håper våre nye planer fjerner alle muligheter for – or not TO BE!

 

Se programmet under!

Programmet

SØNDAG 30. AUGUST

Ssens Trio
Beethovens stryketrioer etc.
Andebu kirke kl 18.00

SØNDAG 20. SEPTEMBER

Elise Båtnes, Louisa Tuck og Håvard Gimse
Beethovens klavertrioer etc.
Arnebergstuen, Midtåsen kl 18.00

FREDAG 9. – 11. OKTOBER*

Engegårdkvartetten og Eivind H. Ringstad
Strykekvartetter og kvintetter
Beethoven, Mozart og Brahms etc.
Den Grønne Sal, Scandic Park Sandefjord

*Fredag 09.10 kl 19.00 – lørdag 10.10 og søndag 11.10 kl 18.00

LØRDAG 14. NOVEMBER

Oslo filharmoniske orkester
Hjertnes kulturhus kl 18.00

SØNDAG 13. DESEMBER

Beethovens 9. symfoni
Vestfold symfoniorkester, kor og solister
Hjertnes kulturhus kl 18.00

ONSDAG 16. DESEMBER

Ode til gleden for barn og unge!
250-års feiring med soli, kor og orkester
Hjertnes kulturhus kl 19.00

Kulturelt Initiativ i kulturallianse med:

GENERALSPONSOR:

Odd Gleditsch

HOVEDSPONSORER:

Jotun
Rusken
Einar Abrahamsen
Andebu Sparebank
Jotron
Hvallfangstens hus
Thor Dahl
Dukken 3
Sandefjords Blad
Skagerak Energi

SAMARBEIDSPARTNERE:

Sandefjord kommune
Sparebankstiftelsen DNB - Dextra
Vestfold og Telemark fylkeskommune
Anders Jahres Humanitære stiftelse
Kulturrådet

Den Tyske Ambassade – Den Østerrikske Ambassade – Scandic Park Sandefjord

CSD Sealing & Protecting Systems AS – Unike Hoteller – bk

Kontakt oss

Skjermbilde 2018-03-23 kl. 15.36.42